Δελτίο τύπου Ημερίδας 24.10.2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Υπόγειο Υδατικό σύστημα (ΥΥΣ) του ποταμού Λαρισσού του Δήμου Δυτικής Αχαΐας στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Έργου WaterIQ

Την Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023 στις 10:00 π.μ. θα πραγματοποιηθεί Ανοικτή Ημερίδα στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών (Αίθουσα I-10) με παρουσίαση των πρώτων αποτελεσμάτων του έργου WaterIQ «Δράσεις για τη βελτίωση της ποιοτικής και ποσοτικής κατάστασης του Υπόγειου Υδατικού Συστήματος π. Λαρισσού της ΛΑΠ Πείρου-Βέργα-Πηνειού του Υδατικού Διαμερίσματος Βόρειας Πελοποννήσου και την προσαρμογή του στην κλιματική αλλαγή». Σκοπός της Ημερίδας είναι η ενημέρωση των Δημοτικών, Περιφερειακών και Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών, των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων και του κοινού για τις δράσεις του έργου WaterIQ στην περιοχή του Δήμου Δυτικής Αχαΐας και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του Υπόγειου Υδατικού Συστήματος (ΥΥΣ) του π. Λαρισσού, το οποίο βρίσκεται σε κακή ποσοτική και ποιοτική κατάσταση λόγω υπεράντλησης και υφαλμύρινσης.

Η σκοπιμότητα του έργου έγκειται στην εμβάθυνση της γνώσης που υπάρχει για την ποιοτική και ποσοτική κατάσταση των υδροφορέων που υποφέρουν από φαινόμενα υφαλμύρινσης, που θα οδηγήσει σε στοχευμένες προτάσεις για τη βελτίωση της ποιοτικής και ποσοτικής κατάστασης των υπόγειων υδάτων του Συστήματος Λαρισσού, συνεκτιμώντας τις επιπτώσεις λόγω της κλιματικής αλλαγής. Οι φορείς που συγκροτούν την ομάδα έργου είναι ο ΕΛΚΕ του Πανεπιστημίου Πατρών (Φορέας Υλοποίησης) και η Δ/νση Υδάτων Δυτικής Ελλάδας της Α.Δ.Π.Δ.Ε.Ι. οι οποίοι συνεργάζονται για α) τη δημιουργία ενός βραχυ/μακροχρόνιου κλιματικού μοντέλου, β) την ακριβή οριοθέτηση της υφάλμυρης ζώνης, γ) τη διερεύνηση των συνθηκών εφαρμογής τεχνητού εμπλουτισμού, δ) τη δημιουργία ενός δικτύου περιοδικής και μόνιμης παρακολούθησης της ποιοτικής κατάστασης, του ΥΥΣ Λαρισσού και για τη βελτίωση της γνώσης σχετικά με την προστασία και διαχείριση των υπόγειων υδατικών πόρων τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα υφαλμύρινσης.

Το Έργο WaterIQ με λίγα λόγια

Το έργο WaterIQ με Κωδικό ΟΠΣ 5086610, είναι ενταγμένο στο Πρόγραμμα «Διαχείριση Υδάτων» του ΧΜ ΕΟΧ 2014-2021 και συγχρηματοδοτείται κατά 80% από τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΧΜ EOX) 2014-2021 και 20% από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 200.358,00 € και έχει διάρκεια 23 μήνες (Ιούνιος 2022-Απρίλιος 2024). Πρόγραμμα Ημερίδας (www.wateriq.gr)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 + 2 =